"Får jag bära slöja som polis?"

2009-08-24 | 14:03:05
KARLSTAD: Polisens rekryteringskampanj väckte stort intresse

– Får jag bära slöja som polis?
I går sökte polisen nya aspiranter - i en mataffär i Karlstad. Insatsen väckte stort intresse.

Sarah Mirza är egentligen precis vad polisen letar efter i den rekryteringskampanj som pågår i Värmland: hon är kvinna och hon har invandrarbakgrund.

Bara åtta procent av Värmlandspolisens personal har invandrarbakgrund och 24 procent är kvinnor.
Bredare kompetens

– Vi vill ha en bredare rekryteringsbas för att få en bredare kompetens, språklig och kulturell, säger Pia Berg som är rekryteringsansvarig på Polismyndigheten Värmland.

Det var därför hon och Sonny Nilsson, som är instruktör på Polishögskolans distansutbildning i Värmland, tillbringade gårdagen i entrén till butiken All världens mat på Kronoparken i Karlstad.

Och det var inte utan intresse Sarah Mirza tog del av informationen. Hennes första fråga gällde huvudduken, eller slöjan som Sarah Mirza säger själv.

– I reglementet kallas det huvudduk när det inte täcker ansiktet, säger Pia Berg. Och visst får du ha det, men den ska vara mörkblå. Antingen får du ha båtmössa ovanpå eller, om du så vill, fästa polismärket direkt på huvudduken.

Burka och andra mer täckande klädesplagg av religiös vikt nämns det inget om i polisens reglemente. Men kippa (som bärs av religiösa judar) och turban går bra.
Utmanar fördomar

Sarah Mirza studerar till lärare och är snart klar, men hon uppskattade ändå polisens kampanj mitt i Karlstadsbornas vardag och inte minst att man valt Kronoparken därför att många som bor där har invandrarbakgrund.

– Vi måste få fler poliser med invandrarbakgrund. När man lever i ett samhälle med invandrare och blandad befolkning är det bra att människor med olika bakgrund jobbar tillsammans. Det skapar en trygghet.

Hon har själv fått kryssa mellan fördomar i sitt yrkesval.

– Jag valde att bli lärare därför att det är ett av ganska få yrken där det är okej att bära slöja. Jag visste inte att man kan bli polis också. Det här är viktigt. Vi måste utmana och ta bort fördomar genom att bli lärare och poliser med slöja!


Källa: ARTIKELN

----------------------------------------------------------------------------------------

Vad tycker ni om detta?

Jag tycker så att alla får tro på precis vad dom vill! Buddha, Jesus, Mohammed och allt vad de nu finns, men när man ska jobba med en uniform så ska alla se likadana ut, alltså polismössan på!

På många skolor får du inte ha häng eller urringningar. Inom hotellbranschen får du inte ha piercingar / synliga tatueringar.... listan kan göras lång med saker som är förbjudna inom arbetslivet och det är inte pga religionen så varför förstora upp det så hemskt mycket?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


Hemsida/Bloggadress:


Kommentar: